Krem z dyni z cynamonem, imbirem i kardamonem
Składniki
- 1 dynia hokkaido
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 3 cm korzenia imbiru
- pół łyżeczki kurkumy, cynamonu i kardamonu
- sól i pieprz
- cynamon do posypania
Instrukcje
Dynię umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, czosnek oraz starty imbir, wsypać przyprawy i smażyć około 5 minut. Wrzucić dynię oraz obrane i pokrojone ziemniaki, zalać wodą, trochę mniej niż do wysokości warzyw i gotować pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Wystawić z palnika i zblendować całość na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem oraz słodką śmietanką. Podawać z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika i cynamonem. Smacznego!