ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy
Składniki
- 6 średnich marchewek
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- około 400 g białego serka
- 3 -4 łyżki gęstego miodu
- łyżka startej skórki pomarańczy
- prażone płatki migdałow do dekoracji
Instrukcje
Marchewkę obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Można też do tego użyć wyciskarki do soku, dzięki temu mamy zmieloną i od razu odciśniętą z soku marchewkę. A jeśli jest bardzo sucha zawsze możemy dolać odrobinę powstałego soku. Orzechy kroimy na małe kawałeczki. Jaja miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej piany aż cukier się rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy marchew, orzechy i około łyżeczkę skórki z pomarańczy. Mieszamy łopatką i wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od rodzaju piekarnika. Mój piecze wszystko w ekspresowym tempie 🙂
Polewa:
Serek zmiksować z miodem i rozsmarować na cieście. Można też przekroić ciasto wzdłuż na dwa blaty i połową przełożyć ciasto. Ilość kremu powinna w zupełności wystarczyć. Mi najbardziej podoba się wersja ciasta marchewkowego pod grubą, białą pierzynką i tak najlepiej smakuje 🙂
Dekorować prażonymi płatkami migdałów, orzechami lub pistacjami.