
Cielęcina duszona z marchewką
Składniki
- 600 g cielęciny
- 5 marchewek
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 150 ml bulionu lub wody
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka do posypania
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka mąki
Instrukcje
Cielęcinę pokroić na plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z każdej strony i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojona cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz marchewkę. Wlać 150 ml bulionu lub wody, dodać mięso, sól i pieprz i dusić pod przykryciem około 45 minut. W połowie duszenia można sprawdzić czy mięso już jest miękkie. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, rozpuścić 1 łyżę mąki w połowie szklanki wody. Wlać na patelnię i wymieszać. Podawać od razu z ziemniakami i surówką, lub z kasza. Nasza propozycja to pokrojone w plastry i upieczone bataty a do tego gotowana fasolka szparagowa.