Curry z kurczakiem, kalafiorem i marchewką
Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- 1 mały kalafior
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- łyżeczka kurkumy i słodkiej papryki
- pół łyżeczki kardamonu i kminu rzymskiego
- szczypta płatków chili lub kawałek papryczki chili
- szczypta cynamonu
- łyżeczka przyprawy curry
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- łyżka oleju kokosowego
- 1 limonka
- sól
Instrukcje
Na rozgrzany olej kokosowy, wrzucić starty imbir i rozgniecione ząbki czosnku, dodać przyprawy i smażyć kilka minut. Dodać pokrojone piersi z kurczaka, po kilku minutach dorzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchew oraz różyczki kalafiora. Wlać mleczko kokosowe, dodać łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem około 10minut, aż kalafior będzie miękki. Na koniec doprawić do smaku sokiem z limonki i solą. Podawać z ugotowanym ryżem.