Deser Tiramisu z truskawkami
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 200 g śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- pół szklanki kawy
- około 20 truskawek
- 6-7 biszkoptów podłużnych
- kieliszek likieru Amaretto lub innego alkoholu (opcjonalnie)
Instrukcje
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy serek mascarpone. Dobrze schłodzona śmietanę ubijamy, połowę dodajemy do kremu serowego, połowę wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Zimną kawę mieszamy z likierem lub innym alkoholem. Biszkopty zanurzamy na sekundę z każdej strony w kawie i wkładamy do pucharków, wrzucamy kilka pokrojonych truskawek i przykrywamy warstwą kremu. Dekorujemy bitą śmietaną, truskawkami i ewentualnie kakao. Wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Smacznego!