Fasolka po bretońsku
Składniki
- 400 g fasoli Jaś
- 200 g wędzonego boczku
- 3 kawałki dobrej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 butelka passaty pomidorowej lub słoik koncentratu pomidorowego lub 2 puszki pomidorów
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- zioła do przyprawienia: majeranek, tymianek, oregano
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Fasolę kilka razy płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy dużą ilością wody w proporcji 1:2. Odstawiamy do napęcznienia na całą noc. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Po około 12 godzinach wymieniamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli i gotujemy fasolę ok. 2 godziny, aż będzie miękka. Podczas gotowania może powstawać piana, należy ją ściągać za każdym razem.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni razem z cebulą drobno pokrojoną. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone 2 ząbki czosnku.
Do ugotowanej fasoli dodajemy zawartość patelni oraz passatę pomidorową, koncentrat lub pomidory w puszce. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami: majerankiem, tymiankiem, oregano oraz gotujemy na małym ogniu około godziny. Podajemy z pieczywem.