Grochówka
Gęsta, aromatyczna grochówka z minimalną zawartością tłuszczu. Zamiast wędzonych żeberek i mięsa dodałam ładne plastry wędzonego boczku, a żeby była bardziej treściwa troszkę kiełbasy. Idealna w swej prostocie 🙂
Składniki
- 1 szklanka grochu łuskanego
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 6-8 ziemniaków
- 5 listków laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren kminku
- 100 g wędzonego chudego boczku
- 2-3 kiełbasy śląskie z szynki
- 1 cebula
- pół pora
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- łyżka mąki
- szczypta majeranku
Instrukcje
Na sitku opłukujemy kilka razy groch, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy ponad 2 litrami zimnej wody. Gotujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek i pora. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i po około 30 minutach wrzucamy do garnka. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w małą kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy najpierw boczek, jak się mocno zarumieni dodajemy do zupy. Na tej samej patelni smażymy razem kilka minut kiełbasę i cebulę, dodajemy do zupy. Jeśli chcemy zrobić zupę z wkładką, można dodać większe kawałki kiełbasy. Na tą samą patelnię wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy cały czas, aż zbrązowieje delikatnie, ale uważając, żeby się nie przypaliła i dodajemy do garnka, mieszając energicznie zupę. Solimy, pieprzymy według uznania i dodajemy majeranek. Gotujemy jeszcze około 20 minut na mniejszym ogniu, żeby smaki się połączyły i żeby groch się rozgotował. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać odrobinę wody. Przed podaniem dosypujemy natki pietruszki. Podajemy z pajdą chleba posmarowaną masłem.