Gulasz wieprzowy z warzywami
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w kostkę
- 3 papryki (mogą być kolorowe)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki wody
- przyprawy: po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka pietruszki
- do podania ugotowana kasza jęczmienna oraz ogórki korniszony
Instrukcje
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i smażyć, aż lekko zbrązowieje z każdej strony. Dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w talarki marchew. Przesmażyć, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Papryki pokroić w kostkę, dodać do mięsa razem z pokrojoną natką pietruszki i passatą pomidorową. Dusić jeszcze 15 minut. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do gulaszu energicznie mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą jęczmienną lub gryczaną i ogórkiem konserwowym lub kiszonym.