Hummus
Składniki
- 1 szklanka ciecierzycy ( suchej )
- pół szklanki tahini
- sok z połowy cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka łyżek zimnej wody
- Do dekoracji:
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- szczypta mielonej słodkiej papryki i kuminu
- sezam
Instrukcje
Ciecierzycę opłukujemy kilkakrotnie wodą, aż będzie czysta, przekładamy do naczynia i zalewamy obficie wodą z dodatkiem łyżeczki sody. Mieszamy i zostawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc, żeby podwoiła swoją objętość. Wody powinno być co najmniej dwa razy więcej niż cieciorki. Jak już cieciorka napęcznieje, opłukujemy ją wodą i gotujemy z łyżeczką sody około 1-1,5 godziny, aż ziarenka będą miękkie. Uwaga na powstającą pianę podczas gotowania. Należy ją co jakiś czas usuwać. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do blendera wrzucamy czosnek, tahini, sok z cytryny i ugotowaną cieciorkę i miksujemy na gładką masę, dolewając tyle wody do uzyskania wymaganej konsystencji. Dekorujemy oliwą z oliwek, słodką papryką i pietruszką lub sezamem i podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego!