Indyk w sosie koperkowym z puree z batatów i sałatą masłową
Składniki
- 500 g piersi z indyka
- szklanka słodkiej śmietany
- łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- Puree z batatów:
- 2 bataty
- 1 łyżeczka masła
- sól do smaku
- Sałata masłowa z jogurtem:
- głowka sałaty
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki octu zwykłego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Indyka kroimy w kostkę, solimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na rumiano z każdej strony. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, a następnie dolewamy śmietankę wymieszaną z łyżką mąki i wrzucamy pokrojony koper. Gdyby sos był za gęsty dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Jogurt mieszamy z octem, cukrem, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy dokładnie z sałatą.
Wykładamy wszystko na talerze i posypujemy koperkiem. Smacznego!