Jagodzianki z borówkami i kruszonką
Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Bardzo maślane, delikatne, z dużą ilością owoców i kruszonki. W sezonie z leśnymi jagodami smakują jeszcze lepiej! Poza sezonem zawsze można zrobić z borówką amerykańską 🙂 i takie też widnieją w przepisie i na zdjęciach. Gorąco polecam wszystkim fanom jagodzianek i nie tylko!
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 160 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- dodatkowo 1 jajko do posmarowania
- Nadzienie:
- 800 g borówek amerykańskich lub jagód
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Kruszonka:
- 60 g masła
- 6-7 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Do szklanki z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki (odjąć z przesianej mąki) i jedną łyżkę cukru, resztę cukru wsypać do miski, wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce, aż urośnie. Urośnięty rozczyn wlać do miski, dodać jajka, śmietanę oraz masło i wyrobić na gładką i elastyczną masę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Umyte borówki wymieszać z 1 cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić, następnie podzielić na 12 części. Każdą część rozpłaszczać w dłoni na spory placek, nakładać na środek po ok. 2-3 łyżki borówek i sklejać, formując podłużną bułeczkę. Każdą układać zlepieniem do dołu.
Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, rozcierając w palcach, tworząc kruszonkę.
Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut, aż będą rumiane.