Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g pieczarek
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- kilka ziaren kminku
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Kapustę odciskamy z soku, jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy wodą, kroimy. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła i smażymy kapustę około 5 minut, podlewamy małą ilością wody, dodajemy kminek i gotujemy kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając aż kapusta będzie miękka. Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Na patelnię wrzucamy masło, podsmażamy cebulę oraz dodajemy pieczarki. Smażymy całość do wyparowania wody, dodajemy sól i pieprz do smaku. Pieczarki i kapustę mieszamy ze sobą, jak farszcz wystygnie dodajemy jajko.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podzielić na 3 równej szerokości paski. Na każdej części ułożyć farsz wzdłuż i zwinąć w rulon. Pociąć na kawałki w zależności od tego jakiej chcemy mieć wielkości kapuśniaczki. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok 10-15 minut. Idealne jako dodatek do barszczu czerwonego.