Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki
- 400 g kapusty kiszonej
- 3 kawałki wędzonej, dobrej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5-6 ziemniaków
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka ziaren kminku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego
Instrukcje
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną cebulę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na łyżce masła a następnie zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy kiełbasę z cebulą, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do zupy razem z kminkiem. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna przepłukujemy ją wodą, ale ja nigdy tego nie robię. Dla mnie im kwaśniejsza kapusta, tym lepszy kapuśniak. Gotujemy około 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2-3 łyżki koncentratu. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Podawać z pajdą chleba posmarowaną masłem. Smacznego!