Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym
Składniki
- pół dyni hokkaido
- 500 g mięsa mielonego
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- kilka łyżek startego żółtego sera
- łyżka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Instrukcje
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy chwilę, dodajemy mięso i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok. 10 minut.
Dynie przekrajamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej na kwadraty. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy równomiernie połowę dyni, następnie mięso mielone, pozostałą część dyni oraz paprykę. Całość wkładamy na ok. 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po upływie danego czasu zapiekankę posypujemy żółtym serem i wkładamy ponownie do piekarnika tylko do momentu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem najlepiej odczekać 5-7 minut, żeby zapiekanka była bardziej zwarta. Smacznego!