Kaszotto z indykiem, groszkiem i marchewką
Składniki
- 3/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
- 400 g mięsa z piersi indyka
- 1,5 szklanki mrożonego groszku
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1,5 szklanki bulionu lub rosołu
- sól i świeżo mielony pieprz
- pół pęczka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
Instrukcje
Do dużego rondla lub głębokiej patelni wsypać kaszę, prażyć przez minutę, przesunąć na bok, wlać olej i wsypać pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso umyć i pokroić w drobniutką kosteczkę, doprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką i wrzucić do cebuli. Wymieszać i smażyć kilka minut na rumiano. Marchew umyć, obrać i za pomocą obieraczki pociąć w cienkie paski. Wlać bulion, przykryć i dusić przez 30 minut. W połowie gotowania wrzucić mrożony groszek. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżą pietruszką.