
Kompot z papierówek
Kompot z naszych polskich, kochanych papierówek! Szybko się robi i jest idealny do letniego obiadu. Smakuje na zimno i ciepło. Z lekką nutą cynamonu.
Składniki
- 2 kg papierówek
- 2 litry wody
- 8 łyżek cukru (można też dodać erytrytol, miód lub jakieś inne słodzidło)
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie kilka goździków jeśli lubimy
Instrukcje
Papierówki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier, goździki (jeśli lubimy) i gotować około 10 minut. Na koniec dodać szczyptę cynamonu. Kompot przelać do dzbanka i podawać od razu ciepły lub odstawić do przestudzenia. W gorące dni można wrzucić listki mięty dla lekkiego orzeźwienia.