Kurczak z warzywami po chińsku
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- pół brokuła
- 2 marchewki
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 dymka
- 3 łyżki kiełków fasoli mung
- 4 łyżki pędów bambusa
- 3 łyżki sosu rybnego
- 50 ml sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki oleju arachodowego lub zwykłego
- prażony sezam do posypania
Instrukcje
W woku rozgrzewamy olej arachidowy, dodajemy łyżkę brązowego cukru, starty imbir, czosnek, pokrojoną cebulę i białą część dymki. Chwilę przesmażamy i wrzucamy pokrojonego w paski kurczaka. Różyczki brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy 2-3 minuty. Marchew kroimy w plasterki a papryki w paski i dodajemy do woka. Wlewamy sos rybny i sojowy. Smażymy, aż warzywa lekko zmiękną, dodajemy brokuł, kiełki oraz pędy bambusa. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z połowa szklanki wody, dolewamy do warzyw i mięsa, energicznie mieszając. Na koniec wlewamy olej sezamowy, posypujemy zieloną częścią dymki i posypujemy sezamem. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.