Letnia zupa z fasolki szparagowej
Składniki
- 200 g fasolki szparagowej
- 4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki masła
- 1,5 litra bulionu lub wody
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki słodkiej śmietany 30%
- pół pęczka natki pietruszki
Instrukcje
W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i por. Dusić kilka minut a następnie dodać pokrojoną na połówki fasolkę. Całość zalać wodą lub bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Na koniec dodać słodką śmietankę i natkę pietruszki.