Makowiec
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 34 g drożdży świeżych
- 2 jaja + 2 żółtka
- 150 g masła
- Nadzienie:
- półtora puszki gotowego maku
- pół szklanki ulubionych bakali i orzechów włoskich
- 2 białka
- Lukier:
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- suchy mak do dekoracji
Instrukcje
Szklankę mąki przesiać do miski, dodać cukier, zrobić dołek i wlać drożdże wymieszane z mlekiem. Delikatnie zamieszać, robiąc zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach przesiać resztę mąki, dodać całe jaja, żółtka i rozpuszczone masło lub margarynę. Dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 równe części i każdą rozwałkować na prostokąt.
Masę makową wymieszać z bakaliami. Ubić na sztywno białka i dodać delikatnie do masy.
Ciasto posmarować nadzieniem i zwijać w roladę, tak aby końcówka ciasta była na dole. Boki ciasta zawinąć pod spód. Wierzch ciasta można delikatnie nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciasto zawinąć w papier do pieczenia tak, aby miało trochę luzu i miejsca na wyrośnięcie. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż będzie lekko brązowe.
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem i polać wystudzone makowce. Można udekorować suchym makiem.