Muffinki bananowe z czekoladą
Składniki
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 3 jajka
- 100 ml kefiru, maślanki lub jogurtu
- 100 ml oleju
- 140 g mąki orkiszowej
- 140 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli i cynamonu
- 80 g gorzkiej czekolady + 20 g mlecznej do posypania na wierzch
Instrukcje
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
Banany obrać ze skórki, rozgnieść, dodać jajka, maślankę, olej i wymieszać. Do osobnej miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, cynamon oraz szczyptę soli, wymieszać.
Suche składniki połączyć rózgą tylko do połączenia się składników. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że zrobi się nam zakalec. Dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, ponownie wymieszać.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć sporą łyżkę ciasta. Wierzch posypać pokrojoną mleczną czekoladą.
Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut, aż muffinki urosną i będą rumiane z wierzchu. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu studzić na kratce.