Murzynek tradycyjny
Składniki
- kostka masła lub margaryny
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcje
W garnuszku topimy masło lub margarynę, dodajemy cukier i kakao oraz mleko. Odlewamy połowę polewy do szklanki. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito, dodajemy 4 żółtka i ostudzoną polewę czekoladową. Całość miksujemy, na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Upieczone ciasto lekko ostudzone polewamy pozostałą polewą. Smacznego!