- Porcja: ok. 12-14 sztuk
Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym, dżemem i malinami
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- Do podania:
- 250 g serka mascarpone
- jogurt grecki
- ziarna z 1 laski wanilii
- cukier puder
- dżem malinowy
- maliny
Instrukcje
Jajka, cukier i sól miksujemy ze sobą na puszystą masę, dodajemy mąkę, kakao, mleko i wodę i ponownie miksujemy. Dodajemy olej i mieszamy. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawiamy na kilkanaście minut, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mąki. Rozgrzewamy teflonową patelnię, wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z każdej strony po około minucie. Czynność powtarzamy do wyczerpania masy. Patelnię można posmarować odrobiną masła lub oleju przed smażeniem pierwszego naleśnika.
Serek mascarpone mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego, cukrem pudrem i ziarnami laski wanilii Każdy naleśnik smarujemy serkiem i dżemem. Podajemy z malinami i cukrem pudrem.