Oponki (całuski) serowe
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 250 g białego sera ( twarogu )
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g jogurtu greckiego
- kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego lub łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- litr oleju lub smalec do smażenia
- mąka do podsypywania
Instrukcje
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę, żółtka, cukier, rozgnieciony ser oraz jogurt i całość wyrabiamy dokładnie. Gdyby ciasto było zbyt kleiste dodajemy więcej mąki. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy na placek o szerokości około 1,5 cm. Szklanką wykrajamy kółka, kieliszkiem w środku robimy mniejsze, tworząc oponki. Pozostałe ciasto znów zagniatamy i czynność powtarzamy aż skończy się ciasto. Rozgrzewamy w głębokiej patelni olej lub smalec, a następnie smażymy oponki i małe kółeczka z każdej strony po kilka sztuk jednorazowo. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!