Panierowana sola ze szpinakiem
Składniki
- 4 filety soli
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cytryna
- garść szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstej słodkiej śmietany
- łyżka masła
- kilka łyżek oliwy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Solę myjemy, osuszamy, opruszamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Szpinak myjemy dokładnie, rwiemy na mniejsze kawałki, czosnek kroimy w plasterki. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy czosnek, po chwili dorzucamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy ze śmietanką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, panierujemy filety najpierw w rozbełtanym jajku a potem w mące i smażymy z każdej strony na złoty kolor po czym odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Rybę podajemy ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami, np. po szwedzku Hasselback. Smacznego!