Pierniczki
Składniki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 2 i 1/4 szklanki mąki + do obsypania stolnicy
- 1 łyżeczka sody
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 80 g masła
- 1 łyżeczka kakao opcjonalnie
Instrukcje
Masło i miód roztopić w garnuszku, dodać cukier i podgrzewać, aż się częściowo rozpuści. Nie gotować! Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładką masę. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości 2-3 mm i wykrajać foremkami pierniczki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez ok. 10 minut. Upieczone pierniczki przełożyć do wystudzenia na kratkę i udekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Przechowywać w metalowej puszce przez kilka tygodni.