Maślane bułeczki drożdżowe
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 260 ml mleka
- 1 jajko
- 70 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Instrukcje
Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki (odejmujemy od podanych składników) i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn urośnie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru i jajko oraz zaczyn. Ciasto mieszamy, dodając na samym końcu roztopione masło. Wyrabiamy kilkanaście minut, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości.
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę, zagniatamy chwilę i dzielimy na pół. Z każdej połówki formujemy wałek i dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy, składamy na pół i zwijamy w rulon. Przekładamy bułeczki na blachę i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 minut, wkładamy blachę z bułkami i pieczemy ok. 25 minut. Ciepłe bułeczki można posmarować roztopionym masłem, ale nie jest to konieczne.