Piernikowa krajanka
Składniki
- 4 łyżki miodu
- pół szklanki cukru
- 150 g masła
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- Lukier:
- 1 1/2 soku z cytryny
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
Instrukcje
W garnuszku podgrzać masło, dodać cukier i miód i podgrzewać, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i kakao oraz jajko i wlać masę z garnuszka. Wymieszać wszystko łyżką a następnie zagnieść ręką. Ciasto wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wystudzone ciasto pokroić w romby.
W miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Obtoczyć lub posmarować każdy kawałek piernika w lukrze i odłożyć do wyschnięcia. Pierniki przechowywać w metalowej puszce.
Pyszności, zjadła bym chyba wszystko 🙂