- Porcja: ok. 40 sztuk
Pierogi z truskawkami
Składniki
- Ciasto na pierogi
- 2 szklanki mąki (400 g) + mąka do podsypywania
- pół szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ok. pół kilograma truskawek
- do podania: masło, jogurt, śmietana i cukier
Instrukcje
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy powoli wodę, zagarniając przy tym ciasto do środka. Mieszamy i dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto i wykładamy na podsypany mąką blat. Wałkujemy na płasko, ok. 2-3 mm i wycinamy szklanką kółka, delikatnie je w palcach rozciągamy, nakładamy na środek truskawki i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oleju i wrzucamy pierożki, po ok. 10/15 sztuk. Gotujemy 5-6 minut, wyławiamy i wrzucamy kolejną partię. Aby nasze pierogi się nie skleiły można je polewać roztopionym masłem zaraz po ugotowaniu.
Podajemy z masłem i jogurtem naturalnym lub śmietaną i posypane cukrem. Smacznego!