Pierś z indyka w sosie z kurek
Delikatna pierś z indyka w sosie z kurek z dodatkiem młodych ziemniaków a to wszystko obsypane obficie świeżym koperkiem.. Jak dla mnie danie idealne! Polecam!
Składniki
- 1 pierś z indyka
- 200-300 g kurek
- 1 cebula
- 100 g słodkiej śmietany
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól i świeżo mielony pieprz
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- pół pęczka koperku i ewentualnie natki pietruszki
- młode ziemniaki do podania
Instrukcje
Pierś z indyka umyć, osuszyć i pokroić na plastry szerokości 2-3 cm. Każdą stronę posypać solą i pieprzem. Kurki dokładnie umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kawałki mięsa z każdej strony na złoty kolor, odłożyć. Na tej same patelni usmażyć cebulę, dodać masło i wrzucić kurki. Smażyć kilka minut, dodać obie śmietany, oraz zioła. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dołożyć usmażone mięso. Podawać z młodymi ziemniaczkami.