Piersi z kurczaka duszone w porach
Piersi duszone w porach to bardzo szybkie, proste i smaczne danie dla zabieganych. Mięso jest mięciutkie, delikatnie ziołowe i aromatyczne. Polecam!
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duży por
- 100 ml słodkiej śmietany do zup
- łyżka masła
- łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Instrukcje
Pora umyć, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pora, posolić i dusić kilka minut. W międzyczasie umyć piersi, oczyścić z błonek i przeciąć na pół lub ewentualnie pokroić w dużą kostkę, doprawić solą i pieprzem, posypać ziołami prowansalskimi. Na patelni zrobić miejsce na piersi, w tym celu przesunąć por na bok. Obsmażyć mięso z każdej strony a następnie dolać pół szklanki wody. Dusić kilka minut, po czym wlać słodką śmietankę i kontynuować duszenie ok. 6-7 minut, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z puree z ziemniaków i ulubioną surówką. Smacznego!