Pizza z mozzarella, parmezanem, oliwkami i papryką
Najlepszy przepis na domową pizzę z ulubionymi składnikami! Ciasto szybko się zagniata
Składniki
- Ciasto na 2 pizze:
- 250 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- po pół łyżeczki cukru i soli
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- Dodatki:
- 1 opakowanie tartej mozzarelli
- 2 mozzarelle z zalewy lub 2 opakowania mini kulek
- 1 papryka czerwona i zielona
- pół słoika czarnych oliwek
- kawałek parmezanu startego na tarce
- świeże listki bazylii
- Sos do pizzy:
- pół butelki passaty lub puszka pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżka oregano i bazylii
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Ciasto na pizze:
Zrobić zaczyn: do szklanki z wodą wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki i wymieszać, odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać, następnie wlać zaczyn i łyżkę oliwy i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
- Sos pomidorowy:
W garnuszku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, wlać pomidory lub passatę, doprawić solą, pieprzem i ziołami i gotować kilka minut, aż sos lekko odparuje.
- Pizza:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować 2 placki, rozciągając na boki. Ciasto na początku się kurczy, ale po kilku razach zostaje na miejscu. Każdy placek posmarować sosem, posypać tarta mozzarellą, ułożyć składniki i odstawić na 15 minut, aż lekko podrośnie. Piec około 10 minut w rozgrzanym piekarniku w najwyższej temperaturze (250 -275 stopni C).