Pizza z szynką, kabanosem, papryką i czerwoną cebulą
Składniki
- Ciasto na pizzę:
- 250 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
- Sos pomidorowy do pizzy:
- szklanka przecieru pomidorowego
- łyżka oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- Dodatki do pizzy:
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka plastrów szynki
- kawałek kabanosa
- pół czerwonej papryki
- pół czerwonej cebuli
- opcjonalnie: kilka listków rukoli i starty parmezan
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. W kubku rozkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, dodać łyżkę mąki i szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować i utworzyła się piana. Gotowy zaczyn wlać do miski z mąką, dodać oliwę i wszystko zagnieść. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, przełożyć na blaszkę i palcami rozciągnąć jak najcieniej.
Gotowe ciasto posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Ułożyć plastry mozzarelli i inne dodatki według gustu. U nas szynka, kabanosy, papryka i czerwona cebula. Piec w najwyższej temperaturze w rozgrzanym piekarniku, aż brzegi się zarumienią, około 10 minut. Podawać od razu. Po upieczeniu pizzę można posypać rukolą i startym parmezanem.
Uwielbiam pizze, ale w domu nigdy nie przygotowałam jej w takiej formie. Dam znać jak wyszło 🙂
Czekam na odpowiedź 🙂
Przepis podany na ciasto jest zły . Za dużo wody do tej ilości mąki, ciasto jest za rzadkie nawet po dosypaniu mąki klei się do rąk.
Dziękuję za komentarz. Faktycznie wody jest o połowę za dużo. Przepis już poprawiony 🙂