Ptysie z kremem z białą czekoladą i musem truskawkowym
Domowe ptysie z pysznym kremem z białej czekolady przełamane musem truskawkowym. Idealne na wyjątkowe okazje lub przyjęcia, a nawet na romantyczną kolację 😉 Łatwe w wykonaniu i bardzo efektowne.. Zaskocz rodzinę i przyjaciół i zrób na zbliżający się karnawał!
Składniki
- Ciasto parzone:
- 75 g masła
- 175 ml wody
- 100 g mąki
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- Mus truskawkowy:
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 2-3 łyżki wody
- 300 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcje
- Ciasto parzone:
Do garnuszka wlej wodę, dodaj masło i sól, zagotuj i mieszaj tak długo, aż masło się rozpuści. Ponownie włącz palnik i wsyp mąkę. Mieszaj tak długo, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się jednolita i błyszcząca. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę zacznij miksować, dodając po kolei jajka, za każdym razem miksując do połączenia. Ciasto przełóż do worka cukierniczego z dużą tylką. np 6B. Największą blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj okręgi w sporej odległości od siebie. Wyjdzie około 10-12 sztuk. Piec w 200 stopniach Celcjusza przez 25-30 minut. Wyciągnij i po ostygnięciu przekrój wzdłuż na pół ostrym nożem.
- Krem z białą czekoladą:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Zimną śmietankę przelej do miski, dodaj mascarpone i zmiksuj na gładki krem. Na koniec powoli wlewaj zimną czekoladę. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką np. 1M lub podobną.
- Mus truskawkowy:
Truskawki przełóż do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny, zagotuj i zmiksuj. Do kubka wsyp żelatynę, dodaj wodę i odstaw do napęcznienia żelatyny na 10 minut. Po tym czasie podgrzej żelatynę w mikrofali przez 3-4 sekundy, tylko do lekkiego rozpuszczenia i dodaj do gorących truskawek. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia a następnie do lodówki, żeby stężała. Gęstą masę truskawkową przełóż do rękawa cukierniczego z małą tylką ozdobną.
- Nadziewanie ptysi:
Na przekrojone ptysie nakładaj najpierw krem z białą czekoladą a następnie mus truskawkowy. Przykryj drugą częścią ptysia. Oprósz cukrem pudrem. Nadziewanie ptysi najlepiej robić chwilę przed podaniem, wtedy ptysie smakują najlepiej. Przechowywać w lodówce pod przykryciem. Smacznego!
Ptysie z kremem białej czekolady i musem truskawkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Delikatne, puszyste ptysie, wypełnione kremem o smaku białej czekolady, tworzą idealną harmonię smakową. Ta słodka kombinacja przywodzi na myśl luksusowe i finezyjne smaki.
Ptysie to moje ulubione, szczególnie że dzisiaj tłusty czwartek i można sobie pozwolić na taką ekstrawagancję. Super przepis!