Ryba zapiekana z cukinią, pomidorami i mozzarellą
Składniki
- 2 kawałki dowolnej ryby, np. dorsz, łosoś
- 1 cukinia
- 2 kulki sera mozzarella Galbani
- 3 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i świeżo zmielony pieprz
- sok z połowy cytryny
- kilka listków bazylii
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Instrukcje
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Cukinię umyć, pokroić w plasterki, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 5-7 minut. Pomidory umyć, pokroić w plastry, mozzarellę odcedzić z zalewy i również pokroić. Masło utrzeć z ząbkiem czosnku. Rybę ułożyć na cukinii i posmarować masłem czosnkowym a na całość poukładać na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż ryba będzie miękka a ser roztopiony. Jeśli filety są duże i grube możemy je wcześniej podpiec z samym masłem czosnkowym a pod koniec dodać plastry pomidora i mozzarelli. Gotowe danie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. Świetnie smakuje z grzankami z masłem czosnkowym.