Sałatka z pieczonymi warzywami
Składniki
- garść sałaty roszponki
- 3 marchewki
- 1 żółta papryka
- 2 pomidory
- 1 ogórek sałatkowy
- kawałek startego parmezanu
- zioła: oregano, rozmaryn, bazylia i tymianek
- Dressing:
- ząbek czosnku
- kilka listków bazyli
- 4 łyżki jogurtu
- łyżka majonezu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Instrukcje
Marchew i paprykę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą morską i ziołami. Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 30 minut.
Dressing: Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy drobno pokrojoną bazylię, jogurt, majonez oraz oliwę. Mieszamy składniki i doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerze rozkładamy roszponkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz kawałki ogórka i upieczone warzywa. Całość polewamy dressingiem i posypujemy parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!