Sernik krakowski
Składniki
- Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego półtłustego trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 100 g masła
- 8 jaj - osobno żółtka i białka
- 250 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g rodzynków
- 100 g smażonej skórki pomarańczowej
- Lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek ciepłej wody lub soku z cytryny
Instrukcje
Ciasto kruche:
Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać pokrojone masło i jajko i zagnieść szybko ciasto. Włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i wyłożyć nim blachę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 min., aż lekko się zarumieni.
Masa serowa:
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. W dużej misie utrzeć mikserem masło i cukier na puszystą masę, następnie dodając powoli po 1 żółtku i stopniowo twaróg. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Wyjąć resztę ciasta z lodówki, rozwałkować i wyciąć paski o szerokości ok. 1 cm. Paski ułożyć ukośnie na masie tworząc krateczkę. Ciasto piec przez ok 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić w otwartym piekarniku. Składniki na lukier utrzeć w miseczce łyżeczką, regulując gęstość dodają więcej cukru lub wody/soku z cytryny. Wystudzone ciasto posmarować lukrem. Przechowywać w chłodnym miejscu.