Sernik na zimno z galaretkami
Kolorowy i orzeźwiający sernik z dodatkiem kilku galaretek, który robi się łatwo i ekspresowo, a co najważniejsze smakuje wybornie. Polecam!
Składniki
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka malinowa
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- Spód:
- 100 g herbatników lub kruchych ciastek
- 4 łyżeczki masła
Instrukcje
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze, dodajemy roztopione masło i wylepiamy spód tortownicy powstałą masą. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Ser miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dzielimy na 3 równe części. Do 3 szklanek wlewamy po 2/3 szklanki gorącej wody, wsypujemy 3 galaretki: żółtą, pomarańczową i czerwoną, mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Czwartą galaretkę rozpuszczamy w mniej niż 0,5 l wody. Po wystudzeniu, galaretki wkładamy do lodówki.
Jak galaretki w szklankach zaczną powoli gęstnieć, ale będą wciąż płynne, wyjmujemy je z lodówki i miksujemy każdą osobno z 3 częściami sera, tak aby wyszły nam 3 masy: cytrynowa, pomarańczowa, malinowa. Pierwszą masę wylewamy na spód ciasteczkowy, wkładamy na 10 minut do lodówki i jak się stężeje, to to samo robimy z kolejnymi. Należy pamiętać, że masa serowa musi zawsze stężeć zanim wylejemy kolejną. Na koniec wylewamy galaretkę truskawkową i całość wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem dekorujemy truskawkami. Smacznego!