Sernik nowojorski z białą czekoladą i polewą czekoladową
Składniki
- Spód:
- 200 g ciasteczek maślanych (herbatniki)
- 100 g roztopionego masła
- Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku lub trzykrotnie zmielonego
- 130 g cukru
- 1 tabliczka białej czekolady
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g śmietany 30%
Instrukcje
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli formę owijamy kilka razy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do większej formy wypełnionej gorącą wodą lub formę z wodą kładziemy na spód piekarnika. Para, która się unosi podczas pieczenia sprawia, że sernik nie opada, nie pęka, jest kremowy i równy jak stół.
- Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze i wymieszać z masłem. Formę 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać i włożyć do lodówki.
- Masa serowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, odłożyć do wystudzenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować. Dodać czekoladę, ser oraz śmietanę i mąkę. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze przez 90. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki, po 30 minutach wyjąć sernik z piekarnika i wystudzić, następnie włożyć do lodówki.
- Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Polać sernik.