Sernik pomarańczowy z bezą
Składniki
- Spód:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- Lub:
- pół opakowania ciastek herbatników
- Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku lub trzykrotnie zmielonego
- 7 jaj (żółtka i białka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Beza:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół słoiczka dżemu pomarańczowego
Instrukcje
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę i wylepić nią spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Zamiast kruchego ciasta za spód mogą posłużyć ułożone herbatniki. Masę serową wylewamy wtedy cieniutką strużką, bardzo powoli, żeby herbatniki się nie podniosły.
Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać olej, a następnie stopniowo dodawać ser i cały czas ubijając, wsypać 2 proszki budyniowe, wlać mleko, sok z pomarańczy oraz skórkę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej. Wylać masę na upieczony spód i piec 45 minut w 180 stopniach.
Beza: Pozostałe białka ubić na sztywno, wsypać partiami cukier i miksować tak długo, aż masa zrobi się sztywna i błyszcząca. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i zmiksować. Na upieczony sernik delikatnie rozsmarować cieniutką warstwę dżemu pomarańczowego, wyłożyć białka. Ciasto włożyć do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec 30 minut, następnie zmniejszyć do 100 i suszyć przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu schłodzić.
mniam uwielbiam sernik