Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem
Składniki
- Spód:
- 280 g ciastek zbożowych lub herbatników pełnoziarnistych
- 100 g masła
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie lub gęsty z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 ml śmietany 30%
- 300 g białej czekolady
- 7 jaj
- Karmel solony:
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 8 łyżek śmietanki 30%
- 1 czubata łyżka masła
- duża szczypta soli
- 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych
Instrukcje
Wszystkie składniki na ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły.
Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub rozbić tłuczkiem na piasek, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, w tym celu tortownicę o wymiarach 25/26 cm wyłożoną papierem owinąć dookoła kilkukrotnie i szczelnie folią aluminiową, tak aby woda, do której włożymy formę nie dostała się do ciasta. Masę ciasteczkową, wsypać do formy, poprzyklejać, wyrównać spód i boki i włożyć do lodówki.
Masa serowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawić do wystudzenia, ale konsystencja czekolady musi pozostać ciekła. Do miski wbić całe jajka, dodać czekoladę oraz resztę składników na masę serową i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wylać na spód. Formę włożyć do dużej blachy lub naczynia żaroodpornego, które napełnić do połowy wrzątkiem i piec w 160 °C przez ok. 90 - 100 minut. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy postawić na spód piekarnika formę i wlać do niej wrzątek. Chodzi o to, żeby sernik piekł się w dużej wilgotności. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i schłodzić.
Karmel:
Do rondelka wsypać cukier, rozprowadzić po całej powierzchni i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy. Następnie dodać wodę, wymieszać i dodać śmietankę, masło i sól. Gotować 2-3 minuty, przelać do miseczki i odstawić, żeby sos wystygł i lekko zgęstniał.
Sernik przed podaniem polać sosem i posypać orzeszkami ziemnymi
Sernik, karmel i czekolada – połączenie idealne 😀 !!
Jaki rozmiar tortownicy użyć ?
Rozmiar tortownicy to 24-26 cm.
To chyba przepis z mojewypieki ?
Faktycznie na stronie mojewypieki jest taki sam sernik, zawierający czekoladę i karmel, natomiast przepis jest całkiem inny. Pozdrawiam.
CZy mozna uzyc sernika takiego w wiaderku?
Tak, ale musi być gęsty, dobrej jakości lub ser odcisnąć z nadmiaru serwatki.
A jeśli mam.piekarnik gdzie mogę na spód wlać wodę i piec z parą to mogę zastąpić to pieczenie z tym naczyniem żaroodpornym z wodą? Podczas pieczenia bym dolewała tej wody.
Tak, jak najbardziej.
Białka ubić osobno?
Nie, jajka w całości dajemy.
Szkoda, ze nie ma informacji o tym jak najlepiej dodać biała czekoladę. Robiłam jak jest w przepisie (to mój pierwszy sernik w życiu) i czekolada w masie mi stwardniała…. Ciekawe czy da się to zjeść.
Mam nadzieje bo inaczej 40 zł w błoto 🙂
Czekoladę należy rozpuścić, a jak już wystygnie ale wciąż będzie płynna, dodać do masy. Nie wiem dlaczego stwardniała. Nigdy nie zdarzyło mi się coś takiego.
Proszę napisać czy ciasto wyszło. Pozdrawiam!
Na szczęście wyszło pomimo ogromnych kawałków czekolady w masie, w piekarniku wszystko się rozpuściło 🙂 znajomi byli zachwyceni. dzisiaj druga próba. Dziękuje za informacje! 🙂
W przepisie nie jest napisane, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, być może dlatego czekolada stwardniała…
Oo pewnie tak, bo ja dałam śmietankę prosto z lodówki 🙂 dzisiaj kolejna próba 😉 dzięki!
Witam . Pieczemy termoobieg czy góra dół? POZDRAWIAM
Góra – dół, pozdrawiam!