Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką to klasyka gatunku. Sernik ten zawsze się udaje a przede wszystkim każdemu smakuje. Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami z puszki lub świeżymi. Gorąco polecam!
Składniki
- Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła (250 g)
- 5 żółtek
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 puszki brzoskwiń
- Beza:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- cukier puder do posypania
Instrukcje
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, mniejszą i większą. Tą mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią wylepiamy spód blaszki i nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15 minut.
Jajka i żółtko zmiksować z cukrem i masłem na puszystą masę, dodawać stopniowo ser a następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w kostkę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i miksować jeszcze ok 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.
Na podpieczone ciasto wylać masę serową, na niej poukładać ciasno kawałki brzoskwiń i wyłożyć ubite białka. Wyjąć z zamrażarki kawałek ciasta i zetrzeć go na tarce bezpośrednio na białka. Ciasto piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Smacznego!