Udka z kurczaka pieczone z jabłkami, marchewką i ziemniakami
Soczyste udka z kurczaka, pieczone z jabłkami, marchewką i ziemniakami, doprawione majerankiem i ziołami prowansalskimi to danie, które jest pyszne i aromatyczne, a przede wszystkim nie wymaga wiele pracy.
Składniki
- 8 udek z kurczaka
- 3 jabłka
- 8 ziemniaków
- 6 marchewek
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyłżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- kilka łyżek oliwy
Instrukcje
Udka umyć, osuszyć, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami i majerankiem. Odstawić na minimum pół godziny. Ziemniaki, marchew i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również polać oliwą, posolić, popieprzyć i posypać ziołami i majerankiem. Na blasze wyłożyć warzywa, na nie poukładać udka z kurczaka, a pomiędzy nimi cząstki jabłek. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 60-70 minut, aż warzywa będą miękkie a skórka przypieczona. W trakcie pieczenia kilka razy polać mięso powstałym sosem, aby było soczyste. Podawać od razu. Smacznego!