Stollen - niemiecka strucla z marcepanem
Stollen to inaczej tradycyjna, drożdżowa, bożonarodzeniowa strucla z bakaliami, nadziewana marcepanem i obsypana obficie cukrem pudrem. Pochodzi z Niemiec i w okresie świątecznym można ją kupić praktycznie w każdym sklepie, ale domowa smakuje o niebo lepiej. Można ją upiec dzień a nawet kilka dni przed świętami i przechowywać zawiniętą w folię. Moja strucla odbiega trochę wyglądem od tej tradycyjnej, gdyż piekłam ją w keksówce. Aby upiec oryginalnie wyglądający Stollen należy ciasto lekko rozwałkować na owal a następnie połowę spłaszczyć i zarzucić na górę wzdłuż.
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 25 g świeżych drożdży
- 320 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- Bakalie:
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g pokrojonych migdałów
- 30 ml rumu
- Dodatkowo:
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g marcepanu
Instrukcje
Bakalie zalewamy rumem i odstawiamy na noc.
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Gdy drożdże wyrosną wlać je do misy z przesianą mąką, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Dodać odsączone bakalie, skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia i uformować owal. W środek włożyć walec zrobiony z marcepana, zwinąć, zakładając jedną część na drugą. Ponownie przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 25 minut. Wyrośnięte ciasto piec w temperaturze 180 stopni w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Od razu po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.