Sznycle wieprzowe z marchewką i puree z zielonego groszku
Składniki
- 4 sznycle wieprzowe
- 2 cebule
- 2 marchewki
- olej rzepakowy do smażenia
- papryka słodka w proszku
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angieskie
- ząbek czosnku
- 3-4 małe ziemniaki
- 1 1/2 szklanki mrożonego, zielonego groszku
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- pół łyżki mąki
Instrukcje
Mięso myjemy, wkładamy do miski, dodajemy około 2 łyżki oleju, pół łyżeczki papryki, ziół prowansalskich, soli i pieprzu, 1 ząbek czosnku pokrojony, liście laurowe oraz zioła angielskie. Mieszamy wszystko i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy zamarynowane mięso i obsmażamy z każdej strony. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Smażymy około 5 minut a następnie dodajemy pokrojony ząbek czosnku, dolewamy szklankę wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy mięso około pół godziny aż będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody, mięso musi być cały czas zanurzone. Marchewki obieramy i kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię. Dusimy jeszcze około 15 minut. Mąkę rozprowadzamy w szklance wody i dodajemy do mięsa energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gdyby sos był za gęsty można dodać odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Puree z zielonego groszku
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania, jak już będą miękkie dodajemy mrożony groszek. Gotujemy jeszcze około 5 minut pod przykryciem, odcedzamy, dodajemy słodką śmietankę i całość miksujemy blenderem. Podajemy z mięsem oprószone świeżo zmielonym pieprzem.