Tarta z truskawkami i budyniową pianką
Składniki
- Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- Pianka budyniowa:
- 2 duże białka lub 3 małe
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- Dodatkowo: 10-15 truskawek (mogą byż mrożone)
- cukier puder do posypania
Instrukcje
Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie i wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty ciastem, zostawiając kawałek wielkości jabłka na posypanie wierzchu. Ciasto zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Białka ubijamy po kolei, dodając cukier, następnie wsypując proszek budyniowy i wlewając olej. Wylewamy masę na podpieczony spód układamy na niej truskawki, wciskając je w pianę. Resztę ciasta ścieramy na tarce bezpośrednio na owoce. Tartę pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.