
Torcik truskawkowo-śmietankowy
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek oleju
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietanki 30%
- 150 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- Mus truskawkowy:
- 220 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 150 ml śmietanki 30%
- 8 g żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Dekoracja:
- 200 ml śmietanki 30%
- świeże truskawki
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Nasączenie:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
Tort zaczynamy przygotowywać 2 dni wcześniej. Najpierw pieczemy biszkopt, w kolejny dzień przekładamy kremem i musem. Ostatniego dnia, w dniu podania dekorujemy śmietanką i truskawkami.
Biszkopt:
Jajka ogrzać do temperatury pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i zmiksować na sztywno. Do białek dodawać cukier w kilku turach cały czas miksując. Do żółtek dodać olej, wymieszać. Żółtka powoli dodawać do białek cały czas miksując. Mąki wymieszać, przesiać przez sito i dodać w 3 partiach do masy jajecznej, mieszając szpatułką do połączenia się składników. Przelać do rantu o średnicy 18 cm, wyłożonego papierem do pieczenia, tylko spód. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni i piec około 35-40 minut. Wszystko zależy od piekarnika jaki posiadamy. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Biszkopt po całkowitym wystudzeniu obkroić dookoła nożem i wyjąć ostrożnie z rantu. Zawinąć w folię spożywczą. Na drugi dzień przekroić wzdłuż na 4 blaty.
Mus truskawkowy:
Do garnuszka wrzucić truskawki, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować, aż owoce się rozlecą, zmiksować. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do gorących owoców. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na 3/4, czyli nie do końca na sztywno, ma być konsystencji gęstej śmietany. Do ubitej śmietany wlać zimne, zmiksowane truskawki, wymieszać szybko tylko do połączenia się składników.
Krem śmietankowy:
Zimną śmietankę 30% wlać do misy miksera, dodać mascarpone, cukier i zmiksować na gładki i sztywny krem. Od razu przekładać.
Nasączenie:
Do szklanki ciepłej wody dodać 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki soku z cytryny, wymieszać. Nasączać płynem blaty biszkoptu.
Przełożenie:
Tort składamy w rancie. Położyć na paterze 1 blat, nasączyć go, posmarować połową kremu śmietankowego. Położyć kolejny blat, nasączyć go i wyłożyć mus truskawkowym. Przykryć mus kolejnym blatem, nasączyć, posmarować resztą kremu. Przykryć ostatnim blatem. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Tort po schłodzeniu wyciągnąć z rantu i udekorować. Zmiksować śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Krem przełożyć do rękawa z ozdobną tylką i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić truskawkami według uznania.