Tort czekoladowo-owocowy
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem czekoladowy:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g mlecznej czekolady
- 125 g mascarpone
- Mus owocowy:
- 500 g owoców (maliny i truskawki mrożone)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżeczek żelatyny
- Krem śmietankowo-waniliowy:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
- 7-8 truskawek
- Ganache czekoladowy:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- Nasączenie:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
Dzień przed składaniem tortu przygotowujemy biszkopt oraz rozpuszczamy czekoladę w śmietance.
- Biszkopt:
Jajka ocieplić do temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier w trzech partiach, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiać i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy o wymiarach 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. Wyjąć, a po ostudzeniu przekroić na 4 części.
- Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Po wystudzeniu włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia dodać mascarpone i dokładnie zmiksować, aż krem będzie gęsty i puszysty.
- Frużelina owocowa :
Do garnuszka wrzucić maliny i truskawki, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować, aż owoce się rozlecą, zmiksować. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do gorących owoców. Dokładnie wymieszać. Przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek. Odstawić do wystudzenia. Z frużeliny odłożyć 4-5 łyżek do miseczki, dodać 3 łyżki wody i wymieszać. Tę część odłożyć na bok, będzie nam potrzebna do posmarowania biszkoptu pod krem czekoladowy i krem z kawałkami truskawek. Resztę frużeliny przełożyć do kubeczka i zostawić do kremu śmietankowo-waniliowego.
- Krem śmietankowo-waniliowy:
Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone, cukrem i ekstraktem waniliowym. Podzielić na pół. Do połowy dodać jedną łyżkę frużeliny z kubeczka, zmiksować, wrzucić pokrojone truskawki i wymieszać. Do drugiej połowy kremu dodać pozostałą frużelinę z kubeczka i zmiksować.
- Nasączenie:
Do szklanki wlać wodę, dodać cukier i sok cytrynowy i wymieszać.
- Składanie tortu:
Tort składamy dzień przed podaniem i nakładaniem tynku z ganache. Do rantu lub formy wkładamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy, wykładamy połowę frużeliny, zostawiając pół centymetra od rantu, wykładamy mus owocowy. Kładziemy kolejny blat, nasączamy go i wykładamy cały krem czekoladowy. Na krem czekoladowy kładziemy trzeci blat, nasączamy go, wykładamy frużelinę oraz krem z kawałkami truskawek. Przykrywamy czwartym blatem, delikatnie go nasączając. Złożony tort wkładamy na noc do lodówki, wcześniej zabezpieczając go folią spożywczą, żeby nie przeszedł zapachami lodówki. Po nocy w lodówce delikatnie ściągamy rant. Można najpierw go ogrzać lekko suszarką, żeby rant bez problemu odszedł. Nałożyć ganache.
- Ganache czekoladowy:
Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać, aż się rozpuszczą. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. Jak zgęstnieje do konsystencji miękkiego masła nałożyć na boki i górę tortu i wyrównać szpatułką. Odłożyć 3 łyżki kremu, włożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki lub inne dekoracje. Tort schłodzić w lodówce.
.” Z frużeliny odłożyć 4-5 łyżek do miseczki, dodać 3 łyżki wody i wymieszać.” O tym jest mowa gdy mówimy o łyżce fruzeliny w połowie kremu i “reszcie” czyli reszcie z tych 4-5 łyżek?
Robię torcik z tego przepisu I trochę się pogubiłam…..który to mus owocowy a który to fruzelina….:/
Fruzeline wymieszaną z wodą odstawiamy i wykładamy na biszkopt. Resztę dodajemy do kremu, który jest podzielony na dwie części, ale do 1 dajemy tylko łyżkę i świeże truskawki a do 2 części to co zostanie. Mam nadzieję, że teraz jest bardziej wyjaśnione?. Pozdrawiam!
Przepis na pierwszy rzut oka wydaje się fajny , ale można się pogubić 🙂 Nie ogarniam opisu z frużeliną 🙂 Dziś będę robić. Ciekawe jak mi wyjdzie 🙂 pozdrawiam
Robiłam ten tort i powiem szczerze że jest przepyszny ❤️
Opis tortu jest bardzo mało precyzyjny, nie wiadomo ile trzeba dodać wody do żelatyny, co robić w jakiej kolejności żeby ułatwić sobie pracę. Nie jest dobrze opisane który to mus truskawkowy, czy śmietanka z czekoladą ma być zima i że miksując ją z mascarpone trzeba uważać aby krem się nie zważył, ogólnie robiąc ten torty trzeba się wracać cały czas do początku żeby wiedzieć co i jak.