Tort czekoladowy z frużeliną śliwkową
Składniki
- 6 jaj
- 150 g brazowego cukru
- 120 g maki
- 45 g kakao
- 10 g maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- Krem:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- pól tabliczki gorzkiej czekolady
- Nasaczenie.
- pół szklanki mocnej kawy
- Polewa
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 ml słodkiej smietanki 30%
- Frużelina śliwkowa
- pół kg śliwek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki brazowego cukru
- 1 łyżka mki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Instrukcje
Całe jajka ubijać z cukrem na puszystą i sztywną pianę. W osobnej misce przesiać makę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Do masy wmieszać szpatulką delikatnie, w kilku partiach suche składniki i olej. Tortownicę wyłożyć papierem, tylko spód, boki zostawić. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroic na 3 blaty.
Śmietanę i mascarpone ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do kremu, wymieszać. Odłożyć 5 łyżek kremu w osobne naczynie.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać masło, dodać śliwki i cukier. Smażyć, aż śliwki się częściowo rozpadną. W szklance wymieszać makę ziemniaczaną z wodą i dodać do śliwek, wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Pierwszy blat ciasta nasączyć kawa, położyć połowę śliwek i połowę kremu, czynność powtorzyć z drugim blatem. Trzeci krążek nasączyć, posmarować odłożonym kremem i polać wystudzoną polewą czekoladowa. Schłodzić w lodówce.