
Tort czekoladowy z żelką owoce leśne i kremem śmietankowym
Tort czekoladowy z żelką z owoców leśnych zatopionych w kremie śmietankowym to tort, który idealnie nada się na wszystkie urodziny lub inne okazje. Smaki idealnie się ze sobą komponują, a żelka przełamuje słodycz czekolady i kremu śmietankowego.
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 6 łyżek oleju
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kakao
- Krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany 30%
- 3 mlecznej czekolady
- 1 gorzka czekolada
- 250 g mascarpone
- Żelka owocowa:
- 270 g owoców leśnych
- 7 g żelatyny
- 50 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Krem śmietankowy:
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Instrukcje
Przepis krok po kroku na Tort czekoladowy z żelką owoce leśne i kremem śmietankowym
Tort należy zacząć przygotowywać 2 lub 3 dni przed podaniem. Najpierw pieczemy biszkopt i przygotowujemy krem i żelkę. W drugi dzień kończymy kremy, przygotowujemy nasączenie i przekładamy tort. Na 3 dzień tort tynkujemy kremem maślanym i dekorujemy. Tort po otynkowaniu musi spędzić w lodówce minimum 2 godziny, dlatego tynkowanie i przygotowywanie kremu maślanego najlepiej rozpocząć rano lub dodać jeszcze jeden dzień na przygotowywanie tortu. Więc jeśli tort ma być gotowy na sobotę, najlepiej prace zacząć od środy.
Biszkopt:
Jajka ogrzać do temperatury pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i zmiksować na sztywno. Do białek dodawać cukier w kilku turach cały czas miksując. Do żółtek dodać olej, wymieszać. Powoli dodawać do białek cały czas miksując. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać przez sito i dodać w 3 partiach do masy jajecznej, mieszając szpatułką do połączenia się składników. Przelewamy do rantu o średnicy 20 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Wszystko zależy od piekarnika jaki posiadamy. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy ostrożnie z rantu. Zawijamy w folię spożywczą. Na drugi dzień przekrajamy wzdłuż na 4 blaty.
Krem czekoladowy:
Krem czekoladowy przygotować 1 dzień przed przekładaniem. Najpierw należy wlać śmietankę do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, aż będzie gorąca. Gorącą śmietanką zalać pokrojoną czekoladę. Wymieszać i zmiksować. Masę czekoladową przykryć folią spożywczą, dotykając masy. Włożyć do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Zimną masę czekoladową przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Od razu przekładać tort kremem.
Żelka owocowa:
Żelkę robimy 1 dzień przed składaniem tortu. Zamrożone owoce wsypać do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zmiksować blenderem i przelać przez sito, w celu pozbycia się pesteczek. Następnie znów podgrzać. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Do gorących owoców dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć do wystudzenia. Foremkę lub rant o wymiarach 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wylać owoce i wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Krem śmietankowy:
Krem śmietankowy robimy w dniu składania tortu. Zimną śmietankę 30% wlać do misy miksera, dodać mascarpone, cukier i zmiksować na gładki i sztywny krem. Od razu przekładać.
Nasączenie:
Do szklanki ciepłej wody dodać 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki soku z cytryny, wymieszać. Nasączać płynem blaty biszkoptu.
Przełożenie:
Tort najlepiej składać w rancie. Na tortownicę lub podkład kładziemy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy go, smarujemy połową kremu czekoladowego, kładziemy kolejny, nasączamy i wykładamy kilka łyżek kremu śmietankowego, wykładamy żelkę i przykrywamy pozostałą częścią kremu. Kolejny blat biszkoptu kładziemy na krem śmietankowy, nasączamy i wykładamy pozostały krem czekoladowy. Przykrywamy ostatnim, nasączonym blatem. Odstawiamy na noc do lodówki, przykryty folią spożywczą.
Tynk:
Śmietankę podgrzać, zalać czekolady i wymieszać, aż się rozpuszczą. W misie miksera umieścić pokrojone masło i zmiksować na jasną puszystą masę. Następnie dodać czekoladę, szczyptę soli i zmiksować. Krem będzie luźny. Takim kremem otynkować tort. Udekorować i schłodzić w lodówce.