Tort malinowy
Składniki
- Biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki barwnika czerwonego w żelu (opcjonalnie)
- Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 500 g słodkiej śmietany 30 %
- 200 g białej czekolady
- Mus malinowy:
- 3 łyżki cukru brązowego
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- maliny i ewentualnie kawałki białej czekolady do ozdoby
Instrukcje
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem, po kilku minutach stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana musi być bardzo sztywna i błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując oraz barwik spożywczy i miksujemy na małych obrotach miksera, aż barwnik się rozpuści i połączy z masą. Mąki przesiewamy do jednej miski dodajemy po łyżce do masy, mieszając szpatułką do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, boki zostawiamy bez papieru), wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika. Biszkopt najlepiej zrobić dzień wcześniej dzięki temu łatwiej jest go przekroić wzdłuż.
Mus malinowy
Maliny podgrzewamy w rondelku dodajemy cukier i smażymy całość 10 minut, aż maliny się lekko rozpadną. Jeśli maliny są kwaśne można dodać więcej cukru.
Krem
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mascarpone miksujemy, dodajemy rozpuszczoną ale wystudzoną białą czekoladę, miksujemy chwilę do połączenia się składników na niskich obrotach. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do masy z czekolady i serka, mieszamy powoli.
Biszkopt przekrajamy wzdłuż na 3 części, przekładamy pierwszy i drugi płat najpierw połową musu a potem częścią kremu, ostatni płat i boki smarujemy tylko kremem. Przyozdabiamy malinami, kremem oraz startą białą czekoladą. Przechowujemy w lodówce.
Własnie piekę torta na urodzinki zobaczymy co wyjdzie